Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Braile Phone: Ένα smartphone για τυφλούς


Αν και τα smartphones αποτελούν μια εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία, προσφέροντας στους χρήστες τους μια πλειάδα χαρακτηριστικών και λειτουργιών σε ένα εξαιρετικά μικρό «πακέτο», παρουσιάζουν ένα σημαντικό περιορισμό: Αποκλείουν από την χρήση τους άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν ολική απώλεια όρασης. Μια εναλλακτική προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται πως έρχεται να δώσει μια εταιρεία από την Ινδία, η Kriyate Design Solutions, μιας και αναπτύσσει το πρωτότυπο ενός smartphone το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τυφλοί. «Κατασκευάσαμε το πρώτο Braille smartphone παγκοσμίως» όπως δηλώνει και ο δημιουργός του προϊόντος, Sumit Dagar.

Πως όμως θα λειτουργεί το «Braille Phone»; Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του project, η συσκευή θα επιτρέπει στους χρήστες να «νοιώσουν» το περιεχόμενο της οθόνης. Η τεχνολογία βασίζεται στην γενική ιδέα που λέει πως τα μέταλλα «θυμούνται» το αρχικό τους σχήμα έτσι ώστε να διαστέλλονται και να συστέλλονται στην αρχική τους μορφή μετά από την χρήση. Η οθόνη της συσκευής διαθέτει ένα πλέγμα ακίδων οι οποίες μετακινούνται προς τα επάνω και προς τα κάτω, ανάλογα με την χρήση. Η μετακίνηση των ακίδων στο πλέγμα δημιουργεί επάνω σε αυτό ένα χαρακτήρα ή ένα γράμμα, συνθέτοντας μοτίβα σε μορφή Braille, το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

Σύμφωνα με τον Dugar, η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει και πιο προχωρημένες εκδόσεις του smartphone στο μέλλον ενώ η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην συσκευή είναι ίδια με αυτήν που υπάρχει σε κάθε άλλο έξυπνο τηλέφωνο, εξαιρουμένης φυσικά της οθόνης. 

Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη του πρωτότυπου και οι σχετικές δοκιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου